Aquilum

12 kenmerken model

Voor een gezonde organisatie

Aquilum is afgeleid van het Latijnse woord voor adelaar, een krachtige vogel die van grote hoogte zaken goed overziet, maar ook kan focussen op belangrijke details. Met behulp van ons ‘12 kenmerken model’ laten we klanten zien wat wij verstaan onder een gezonde organisatie.

Wij zien bij onze klanten steeds meer interesse om amplitief te werken en gezonder te worden. Amplitie is, in tegenstelling tot curatie (behandelen) en preventie (voorkomen), niet gericht op de klachten van medewerkers (zoals ziekte, werkstress etc.), maar juist op het bevorderen van positieve werkomstandigheden gericht op bevlogenheid en welzijn. We ondersteunen organisaties in dit proces en werken samen met hen om een goede mix van maatregelen te vinden, waaronder curatieve, preventieve en amplitieve maatregelen.


Met onze aanpak 'ambitie, analyse en actie' zoomen we in op actuele ontwikkelvraagstukken en geven we met werkgevers en werknemers vorm aan nieuwe programma’s om verzuim tegen te gaan. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan de gezondheid van organisaties in Nederland. En daar zijn wij trots op!

Visiemodel: 12 kenmerken van een gezonde organisatie

Met behulp van ons ‘12 kenmerken model’ laten we klanten zien wat wij verstaan onder een gezonde organisatie. Dit zijn de knoppen waar we samen aan kunnen draaien voor positieve resultaten in uw organisatie.  

 

 

1. Veerkracht

Een gezonde organisatie is veerkrachtig, dat geldt ook voor medewerkers. In een gezonde organisatie wordt veerkracht gestimuleerd.

​​

2. Verbindend en inspirerend leiderschap

Leidinggevenden worden gezien als inspirator en coach. In een gezonde werkcultuur is een leider ook een voorbeeld en heeft een sterk verbindende rol.

​​

3. Focus op positieve gezondheid

Positieve gezondheid is het uitgangspunt. Medewerkers worden gestimuleerd en gefaciliteerd om hier hun eigen rol in te pakken.

 

4. Veranderingsbereidheid

In een gezonde organisatie wordt verandering als een kans (voor ontwikkeling) gezien.

​​

5. Diversiteit wordt omarmd

Teams bestaan uit elkaar aanvullende mensen. Er is veel aandacht voor de gehele mens, ook in hun achtergronden (sociaal, cultureel, economisch) en levensverhalen.

​​

6. Lerende organisatie

Fouten maken mag. Er is een cultuur van doen, leren en voortdurend verbeteren. Feedback geven is normaal. Daarbij hoort transparante communicatie en samenwerking.

 

7. Resultaatverantwoordelijke teams

Er is een sterke onderlinge verantwoordelijkheid, teams durven conflicten aan te gaan, er is een sterke betrokkenheid, gericht op het behalen van resultaten. De basis is vertrouwen hebben in elkaar.

 

8. Bruisende energie

Er is een goede sfeer en het knettert van de energie. Er is veel samenwerking en dynamiek.

 

9. Klanten zijn ambassadeurs

Klanten (en medewerkers) zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van de organisatie. Als ambassadeur van de organisatie dragen zij hun tevredenheid uit in het promoten van de organisatie en haar diensten.

 

10. Ambities en visie worden gedragen

Medewerkers voelen (nog een mooi ander woord?) de visie van de organisatie en geven dezelfde antwoorden als je vraagt naar de ambities en mogelijkheden voor de toekomst.

​​

11. Bevlogenheid

Medewerkers zijn trots op de organisatie waar ze werken.  Ze ervaren passie, voelen dat ze er zelf en de organisatie ertoe doen.

 

​​12. Successen worden gevierd

Er wordt stilgestaan bij behaalde resultaten. Successen worden gevierd, samen met iedereen. Waardering wordt uitgesproken.

 

Wilt u meer weten over onze aanpak of over de subsidieregeling? Vul onderstaand contactformulier in of bel naar 085 202 9 209. Onze adviseur duurzame inzetbaarheid gaat graag vrijblijvend met u in gesprek. 

Bekijk ook:

Waarmee kunnen we u helpen?

Stuur ons een bericht en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op. Wilt u ons liever meteen spreken? Bekijk dan onze contactpagina.